Ústav ÚstavKontakt KontaktMapa stránky Mapa stránkyPrivátna zóna Privátna zónaEnglish version English version
Slovensk� akad�mia vied (SAV)
Hlavná stránka
Kontakt
Organizačná štruktúra
História
- - - - - - -
Infraštruktúra
Pracovníci
Oddelenia
Knižnica
Spoločné pracoviská
- - - - - - -
Projekty
Vybrané výsledky
Publikácie a citácie
Výročné správy
- - - - - - -
Doktorandské štúdium
Pedagogická činnosť
Pracovné príležitosti
Zverejňovanie informácií
Ústav arrow Aktuality arrow Prijímacie pohovory na doktorandské štúdium 2008
Prijímacie pohovory na doktorandské štúdium 2008

27.5.2008

Riaditeľ Ústavu merania SAV v Bratislave vyhlasuje výberové konanie na doktorandské štúdium v študijnom odbore 5.2.54 MERACIA TECHNIKA so začiatkom štúdia v zimnom semestri školského roku 2008-2009.

Školiace pracovisko:

Ústav merania Slovenskej akadémie vied v Bratislave, ako externá vzdelávacia inštitúcia FEI STU v Bratislave.

Garant doktorandského štúdia: prof. Ing. Ivan Frollo, DrSc.

Požiadavky na uchádzača:

Ukončené vysokoškolské vzdelanie technického alebo prírodovedného zamerania (elektrotechnika, fyzika, matematická štatistika, informatika), záujem o tvorivú vedeckú prácu.

Forma štúdia a jeho ukončenie:

Trojročné denné štúdium, alebo päťročné externé štúdium.

Obhajoba dizertačnej práce a získanie titulu PhD v zmysle zákona o vysokých školách č. 131/2002 Z.z.

Štipendium:

  • štipendium podľa platných predpisov
  • osobné príplatky,
  • odmeny za riešenie vedecko-výskumných úloh.

Výhody:

  • počas štúdia štatút študenta, štipendium je nezdanené,
  • možnosť ubytovania v ubytovni SAV,
  • spolupráca na projektoch s domácimi a zahraničnými vedeckými pracoviskami,
  • možnosť perspektívneho zamestnania na školiacom pracovisku.

Informácie pre uchádzačov:

K žiadosti o prijatie na štúdium na príslušnom tlačive s uvedením vybranej témy uchádzač musí doložiť:

  • osobný dotazník,
  • životopis,
  • zoznam absolvovaných predmetov počas VŠ štúdia so známkami potvrdený fakultou,
  • overenú fotokópiu diplomu o dosiahnutom vysokoškolskom vzdelaní,
  • fotokópiu vysvedčenia o štátnej záverečnej skúške
  • prípadne iné ocenenia, súpis publikovaných prác (odborné posudky o týchto prácach, ak boli vypracované) a súpis výsledkov inej odbornej činnosti.

Tlačivo žiadosti a osobný dotazník je možné stiahnuť tu: pdf žiadosť, pdf osobný dotazník

Uvedené materiály je treba doručiť poštou, elektronickou poštou alebo osobne na nižšie uvedenú adresu školiaceho pracoviska do 2. júla 2008.

Termín prijímacích pohovorov: 14. júl 2008 na ÚM SAV. Uchádzači budú pozvaní na presný termín. Prijímací pohovor bude z týchto oblastí: matematika, fyzika, téma doktorandského štúdia.

Začiatok štúdia: 1. október 2008.

Ďalšie informácie je možné získať osobne, telefonicky alebo emailom na adrese školiaceho pracoviska alebo na jeho uvedenej internetovej stránke.

Adresa školiaceho pracoviska:

Ústav merania SAV, Dúbravská cesta 9, 841 04 Bratislava,

Tel.: 02 5477 4033, Fax: 02 5477 5943, E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť.

Web stránka: http://www.um.savba.sk/

Témy doktorandského štúdia v školskom roku 2008-2009

Téma 1: Meracie a zobrazovacie metódy na báze nukleárnej magnetickej rezonancie

Školiteľ: Prof. Ing. Ivan Frollo DrSc.

Popis:

  • Výskum zameraný na riešenie problémov týkajúcich sa zobrazovania biologických a nebiologických objektov pomocou nukleárnej magnetickej rezonancie (NMR). Hlavná orientácia výskumu je na nové zobrazovacie metódy z hľadiska špeciálnych snímačov na celotelové zobrazovanie a mikrozobrazovanie.
  • Dôraz je kladený na nízke a stredné stacionárne magnetické polia, max.~0.1 Tesla, kde hlavné ciele výskumu sú: tvarové snímače s distribuovanými parametrami pre biologické a nebiologické objekty zobrazovania a na zobrazovanie stacionárnych magnetických polí, povrchové snímače pre biologické objekty, výskum a vývoj senzorov pre defektoskopiu pórovitých materiálov, tenkých vrstiev pre botaniku a pre mikrobiológiu.

Možné orientácie štúdia:

  1. Výskum v oblasti meraní stacionárnych magnetických polí a vysokofrekvenčných magnetických polí metódami NMR.
  2. Štúdium NMR zobrazovaní za použitia magnetických kvapalín ako kontrastného média, príprava a testovanie ferrokvapalín v štruktúre nanočastíc. Aplikácia magnetických kvapalín pri zobrazovaní veľmi tenkých vrstiev.
  3. Štúdium efektov magnetickej susceptibility materiálov pomocou metód zobrazovania na báze magnetickej rezonancie.

Téma 2: Meracie metódy a systémy na neinvazívnu diagnostiku v medicíne a biológii

Školiteľ: Doc. Ing. Milan Tyšler, CSc.

Popis:

Výskum meracích metód a riešenie špeciálnych meracích systémov pre biológiu a medicínu s využitím matematického a počítačového modelovania meraných objektov a analýza možnosti ich využitia na neinvazívne určenie stavu a charakteristík vybraných biologických subsystémov (srdce, cievy, žalúdok, mozog). Téma práce súvisí s riešenými projektmi VEGA, APVV a medzinárodnými projektmi, na riešení ktorých sa bude doktorand podieľať. U doktoranda sa predpokladajú znalosti elektronických meracích systémov, teórie elektromagnetických polí a zvládnutie numerických metód ich riešenia, znalosti základov elektrofyziológie skúmaných biologických systémov, schopnosť programovania v niektorom z vyšších prostredí (Visual C++, Matlab, Labview).

Téma 3: Štatistické metódy pre metrologické vyhodnocovania nameraných údajov

Školiteľ: Doc. RNDr. Viktor Witkovský, CSc.

Popis:

Cieľom dizertačnej práce bude tvorba metód a algoritmov pre metrológiu. Pri vyhodnocovaní výsledkov merania je proces merania obyčajne modelovaný parametrickým štatistickým modelom. Cieľom práce bude predovšetkým rozvoj štatistických metód zameraných na problematiku vyhodnocovania výsledkov kalibrácie, medzilaboratórnych porovnávaní a výsledkov meraní na základe digitalizovaných pozorovaní ako aj aplikácie v oblasti vyhodnocovania meraní.

Téma 4: Metódy na monitorovanie a vyhodnocovanie ľudskej ospalosti a pozornosti

Školiteľ: Ing. Roman Rosipal, PhD.

Popis:

Cieľom dizertačnej práce je podieľať sa na vývoji novej stratégie na plne automatické kontinuálne modelovanie stavov pri záťaži. Hlavným cieľom je preštudovať a navrhnúť štruktúry pravdepodobnostných modelov a metód s vysokým časovým rozlíšením detekcie a predikcie únavy, ospalosti a zníženej pozornosti. Bude vytvorený inteligentný systém založený na spojení multisenzorických a kontextuálnych dát. Otestovať navrhnutý monitorovací systém pre šoférov na množine reálnych nameraných údajov pozostávajúcich z trenažéra a z dát meraných počas jazdy.

Téma 5: Neparametrické testy rovnosti parametrov polohy a škály

Školiteľ: doc. RNDr. František Rublík, Csc.

Popis:

Pri vyhodnocovaní údajov o štatistických populaciách sa môže vyskytnúť rôznosť parametrov polohy, parametrov škály alebo obidvoch ukazovateľov. Cieľom je výskum testov nulovej hypotézy že ako parametre polohy tak aj parametre škály sú rovnaké oproti alternatíve, že v aspoň jednom type parametrov nastala nerovnosť, a to aj s ohľadom na možnosť že sledovaná populácia je viacrozmerná (vektorové pozorovania).

Cieľom práce je vytvoriť testy takýchto hypotéz ako aj Matlabovské programy na ich aplikáciu.

Téma 6: Optimalizácia metód a systémov na meranie termoelektrických charakteristík nových materiálov - vysokoteplotných supravodičov, kompozitných materiálov typu supravodič-polymér, supravodič-feromagnetikum a nanokompozitných materiálov.

Školiteľ: RNDr. Alexander Cigáň, CSc.

Popis:

Pochopenie niektorých osobitných vlastností vysokoteplotných supravodičov je jedným z výziev pre fyziku tuhých látok. Vysokoteplotné supravodiče vykazujú celý rad netypických vlastností. Doteraz neexistuje všeobecne prijatá teória vysvetľujúca mechanizmus ich supravodivého stavu. Aj oblasť nad prechodom do supravodivého stavu (normálny stav) vykazuje nezvyčajné, napr. transportné, vlastnosti. Poznanie teplotnej závislosti termoelektromotorického napätia môže pre ich pochopenie zohrať významnú úlohu. Cieľom dizertačnej práce bude analýza metód merania termoelektrických koeficientov (diferenciálny Seebeckov koeficient, Peltierov koeficient) vysokoteplotných supravodičov. Návrh a realizácia kryogénnej sondy a metódy merania teplotnej závislosti termoelektromotorického napätia v rozsahu od 300 K do 68 K. Návrh, analýza a vyhodnotenie meracieho systému, analýza hlavných zdrojov neurčitostí merania.

Požiadavky: U doktoranda sa predpokladajú znalosti elektronických meracích systémov, teórie elektromagnetických polí a zvládnutie numerických metód ich riešenia, základy kryogénnej techniky, termometrie a programovania (napr. Matlab, Labview).

Téma 7: Telemetrické systémy monitorovania pacientov

Školiteľ: doc. Ing. Milan Tyšler, CSc.

Popis:

Výskum v oblasti využitia moderných technológií snímania a bezdrôtového prenosu vybraných biomedicínskych signálov a metód ich spracovania a analýzy so zameraním na kardiovaskulárny, termoregulačný a neuromuskulárny systém. Teoretický a experimentálny návrh systémov pre nemocničné a domáce prostredie typu „inteligentné lôžko“ a „inteligentné oblečenie“ a analýza ich možností a obmedzení.

Predpoklady na štúdium: U doktoranda sa očakávajú dobré teoretické vedomosti z oblasti elektriny a magnetizmu, schopnosť riešenia elektronických meracích obvodov, zvládnutie základov číslicových metód spracovania signálov a využitia softvérových prostriedkov riešenia meracích systémov (napr. v prostredí Matlab, Labview). Výhodou sú znalosti základov elektrofyziológie, biofyziky a biomechaniky.

Stručná charakteristika školiaceho pracoviska

Ústav sa podieľa ako externá vzdelávacia inštitúcia, v zmysle ustanovení zákona č. 131/2002 Z.z. o vysokých školách v platnom znení a Kritérií akreditácie nevysokoškolských inštitúcií, schválených rozhodnutím ministra školstva 1. apríla 2003, na uskutočňovaní študijného programu tretieho stupňa v študijnom odbore č. 5.2.54 „meracia technika" na FEI STU.

Ústav je vedeckou inštitúciou základného a aplikovaného výskumu v nasledovných oblastiach:

  • meracie metódy pre vybrané geometrické veličiny v presnom strojárstve,
  • snímače neelektrických veličín,
  • metódy a systémy na meranie elektrických a magnetických polí biologických objektov,
  • meracie a zobrazovacie metódy na báze nukleárnej magnetickej rezonancie,
  • matematická štatistika v meraní,
  • modelovanie vybraných bionických štruktúr a elektrofyziologických procesov v biologických podsystémoch (srdce, mozog, žalúdok, pľúca, ...).
 
Measurement Science Review (on-line časopis)
Konferencie
Semináre
Aktuality